Tuesday, August 29, 2006

Dr. Rich Ling, sociology lecture.

Sosiologer og antropologer ser forandringene i samfunnet.

I Norge i dag har alle tenåringer (16-25år, statistisk sett) en mobiltelefon.
Hva kommer ut av dette? Hva betyr det for samfunnet?
(Planlegger mindre, men lettere å ta kontakt)

Tjeneste bytte, istede får vår måte å tenke kjøp og salg.
(Høres fint ut, avslappet, eller byr det på konflikter der man føler en ikke får nok igjen? Eller eksisterer ikke denne tankegangen da?)

Integrasjon for å minske voldstilfellene.

Instutisjoner: Familie, religioner, utdannelsesplasser, staten..

Med industrialiseringen ble det bedre muligheter for barn å bli noe annet av yrke enn det deres foreldre var.

Informasjonstiden har ikke gitt de samme forandringene som industrialiseringen førte til. I følge sosiologer er informasjonstiden ingenting i forhold til industrialiseringen.

Sociteties-hvordan er det mulig? Makt?
Ritualer holder de sammen. Som i en skoleklasse, de går gjennom "events" sammen, de har noe til felles. De danner en "klan". (En egen kultur, bindes sammen av å gjøre det samme, men stenger på samme tid alle andre utenfor)
(Hva med ønsket om å være flink, pliktoppfyllende, tilføre hendelsene i et system og resten av livet mening, og at det er derfor vi klarer å forholde oss til regler og roller?)
Situasjonsbytte gir rollebytte.

Sosiale nettverk:
Hvem snakker med hvem og hvor ofte? Hvem stoler du mest på? De svake båndene er de som gir deg tilgang til jobb og kjæreste - the strength of weak ties.
Høy sosial kapital: Gir noe til fellesskapet, får dermed tilbake, skaper høy lojalitet.
Kulturell kapital.
Økonomisk kapital.

Den sosiale kapitalen i US dør ut, fordi flere tilbringer mer tid forann TV (ikke sosialt) og pga "the suburbs" (fysisk adskilling). "Pre-war" generasjoner dør ut, de var mennesker som holdt den sosiale kapitalen oppe, de hadde opplevd mye i felleskap - opplevd krigen, jobbet hardt og vært deprimert sammen. "Post-war" genrasjonen bare bruker opp ressurser av ymse slag.
Så hva holder samfunnet sammen? Internettet er mer individorientert enn TV, men med tjenester som chatting øker interaktiviteten med andre.

No comments: